עוברים לאוטומט: בעולם של סחר מקוון הופכים המחסנים הלוגיסטיים לליבת הפעילות המסחרית וכשזה המצב, חשוב לדאוג ולהפיק מהם את המקסימום ולהצטרף למהפכה הדיגיטלית, שיפור בתפוקה, חיסכון בעלויות, שדרוג מערכי ההפצה ושינוי מהותי באופי העבודה – והכל בהשקעה מיידית וקלה.
הקמעונאות המסורתית, שמבוססת על מודל המורכב ממשולש הזהב חנות-מוכר-צרכן, סובלת כבר שנים מפיחות במעמדה, עם הזליגה הקבועה למסחר אלקטרוני. במשך שנים ניבאו מומחים כי בתוך שנים אחדות נזכה לחזות בהיפוך המגמה, שיביא את ה-E-commerce לעמדת המודל המסחרי המוביל.
ואז הגיעה הקורונה – וכל התחזיות לטווח הרחוק איבדו תוקף. המגפה העולמית הכניסה את האנושות לסחרור ואחד התוצרים הראשוניים של אובדן השליטה הגלובלי היה שינוי דרסטי בהרגלי הצריכה. תאגיד הייעוץ העסקי המוביל בעולם, מקינזי (McKinsey & Co.), בדק ומצא כי במהלך 90 ימים של סגרים ופאניקה גלובלית, תחום ה-E-commerce רשם זינוק שמקביל להתפתחות שצפויה הייתה לקרות במהלך עשור. ממש כך: עשר שנים ברבעון.
הנהירה ההמונית לרכישות מקוונות חייב היערכות שתספק להמוני הצרכנים את התוצר שהם מבקשים במינימום זמן, עם אפס נזקים – וכמובן, מבלי לפגוע במתח הרווחים של הסוחרים. מחסנים לוגיסטיים צצו כפטריות אחר הגשם והקמעונאים בשטח נדרשו לשנע סחורה בלוחות זמנים שיעמדו בסטנדרט שמציבים גופי ענק כמו Amazon ו-eBay.
לשם כך נדרש תחום הלוגיסטיקה לעבור חישוב מסלול מחדש בכל מה שקשור לאחסון ושינוע מוצרים. אז אם אתם בתחום ועוד לא עשיתם את זה, הגיע הזמן להיפרד לשלום מפסי השינוע והניתוב המיושנים ומהמחסנים המאובקים של העולם הישן ולקדם בברכה את פסי הייצור האוטומטיים, מערכות המחשוב החכמות, הבינה המלאכותית והמחסן הנקי של הדור הבא.
ברוכים הבאים לעידן האוטומציה.
מערכת לניהול פסי השינוע והניתוב: תמיד בשליטה
“המגמה של מעבר מפסים ידניים לפסי שינוע וניתוב אוטומטיים קיימת שנים”, אומר בהקשר זה משה כהן, סמנכ”ל מכירות ופיתוח עסקי בחברת אוטומציה ירוחם, החברה המובילה בישראל במתן פתרונות כוללים לתעשייה, “אבל אם בעבר ראינו זליגה איטית יחסית וחשש משילוב של רובוטיקה ומחשוב בפעילות, מאז המגפה הכל השתנה. כיום מי שלא משלב פס אוטומטי שמבוסס על מערכות דיגיטליות מתקדמות פשוט הולך אחורה”.
והגישה הזו מתחילה כבר בבסיס הפעילות: ניהול פס השינוע והניתוב. בעידן של ייצור תעשייתי המוני וסחר מוגבר, שבו תפוקת העבודה צומחת בטור הנדסי, הפעילות חייבת להיות מחושבת מראש, מתוכננת עד לרזולוציות הגבוהות ביותר וכמובן, מנוטרת ומבוקרת בזמן אמת.
וכך, אם בעבר התנהלות פס הייצור התבססה על הון אנושי, היום הכל מנוקז למרכז בקרה חכם שמבוסס על אפליקציה ייעודית המאפשרת לשלוט ממסך מרכזי – במחשב או בטלפון חכם – על כלל מערכי העבודה. מרכז הבקרה משלב בין יכולות של בינה מלאכותית (AI) – המבוססת על מכשור חכם וציוד טכני המחובר למערכת הממוחשבת ומזרים נתונים בזמן אמת; ובין יכולות של בינה עסקית (BI) – ניטור המידע שמתקבל מהמערכות השונות, ניתוח שלו והפעלת המערכת בהתאם לנתוני השטח.
מערכת ניהול הפס ייצור ושינוע מאפשרת ליצור נקודות ממשק בין אלמנטים חיצוניים (הזנת נתונים מעולמות הרכש, המכירות וההזמנות) לניהול המחסנים והמלאים – ומגיע עד לליבת העשייה על רצפת הייצור עצמה. מרכז הבקרה הממוחשב מעבד את נתוני המערכת באופן שוטף ומתוכנת להתריע מראש על חסמים, חוסרים ושאר נושאים הדורשים טיפול במהלך העבודה. בנוסף, המערכת מספקת אינדיקטורים באשר לטיב העבודה ומאפשרת לערוך תחקירי עומק על נתוני אמת בכל רגע נתון.
פס אוטומטי לייצור, שינוע וניתוב: להעלות תפוקות ולא לעצור לרגע
הדיגיטציה של ניהול העבודה כרוכה בהעברת פס הייצור עצמו ל-mode דיגיטלי – מגמה שמשתלבת עם הנטיות הטבעיות של השוק (בארץ ובעולם), שסובל ממחסור עצום בידיים עובדות. בעיה זו, שהלכה והחריפה לאחר מגפת הקורונה, נכונה בעיקר כשמדובר בעבודות מכניות ומונוטוניות על פס הייצור.
כנהוג בעידן האוטומציה והדיגיטציה, הדרך העוקפת את בעיית כח האדם עוברת בפתרונות טכנולוגיים, כשאת מקומם של האנשים שפעלו על פס הייצור בשיטת הסרט הנע, מחליפים פעילות רובוטית ומכשור אוטומטי, שמייעל תהליכים בצורה דרמטית ומעלה את תפוקות הייצור של הארגון במאות אחוזים.
“כשיש לך מערכת אוטומטית שעובדת בשבילך אין יותר גורם אנושי שמעכב את העבודה”, מעיד כהן. “אף אחד לא עייף, אף אחד לא בטלפון, אף אחד לא צריך לצאת להפסקת סיגריה. יש לך פס שעובד מהרגע שלחצת על הכפתור ועד שתחליט שאתה רוצה לכבות אותו. עבודה רציפה, בקצב קבוע עם עלייה של מאות אחוזים בכמות החבילות שאתה יכול להזרים”.
– ואיך זה נראה במספרים? כמה חבילות ניתן לשנע בפס אוטומטי?
“יש כמובן שורה ארוכה של משתנים שצריך לבחון, החל מאופי הציוד שמשנעים, דרך איזה תהליך מיון מעבירים אותו וכלה באיכות המכשור הטכני של הפס. אם נלך על קבוצת האיכות הגבוהה ביותר של פס שינוע וניתוב אוטומטי עם מערכות מיון וניתוב מודולריות אינטגרליות – אנחנו מדברים על קצב של בין 2,500 ל-6,000 חבילות בשעה. תכפיל את זה ב-24 שעות, כי המכונה לא צריכה לחזור הביתה לארוחת ערב, ותבין על איזה מהפכה מדובר כאן”.
דיגיטציה פשוטה לתפעול: תן למחשב לעבוד בשבילך
תהליך הדיגיטציה של פס השינוע והניתוב מגיע במקביל לשינויים גם בחלק המכני של העבודה. כך למשל, אם בעבר, פסי שינוע הסיעו מוצרים על סרט נע שמתקדם על ציר אחד (כמו למשל מסועי מזוודות בנמל תעופה), הפסים החדשניים משדרגים את העבודה לממד אחד. מכונות חכמות על גבי פס הייצור מבצעות ניטור ומיון של המוצרים ומשגרים אותם על גבי פס השינוע לנתיבים מתפצלים, שם הם יזכו לעבור חלוקה נוספת בהתאם לצורך. והכל – ללא מגע יד אדם, על בסיס אוטומטי ממוחשב.
פס שינוע וניתוב מתקדם יכול לייצר חלוקה של חבילות בהתאם לשורה ארוכה של פרמטרים, דוגמת גודל החבילה, משקלה, הטמפרטורה שלה, הצבע – ולמעשה, כל אלמנט מדיד שישרת את הארגון. זאת, כמובן, בהנחה שמשתילים בו סנסורים ייעודיים בעלי יכולת לבצע ניטור של הציוד על גבי הפס (וכך, למשל, ישנם מקומות שעושים שימוש גם בגלאי ריח שמותקנים על קו הייצור, וזאת במטרה לזהות הברחות חומרי נפץ או סמים).
מעבר לכך, ניתן לבצע ניתוב של המוצרים על הפס גם באמצעים שגרתיים יותר, כמו מצלמה חכמה או סקאנר, שיזהו ברקוד על המוצר וינתבו אותו לפי חלוקה כמו יעדים גיאוגרפיים, זהות הנמען או כל פרמטר אחר נדרש.
ואיך זה עובד? העיקרון הבסיסי פשוט: מערכת ה-ERP של הארגון הופכת להיות חלק אינטגרלי משרשרת האספקה וכל הנתונים המוזנים מראש מאפשרים לקו להפוך לממוחשב אוטומטית – ובהקשר זה חשוב להדגיש שמדובר בעבודה טכנית שלא דורשת ידע בתכנות או יכולות טכנולוגיות גבוהות; המערכת מבצעת זיהוי של המוצרים בהתאם לנתונים שהוזנו; והמחשב מגדיר לפס הייצור באיזה צומת על המסוע המוצר אמור לרדת מהדרך הראשית ולהשתלב בדרך חדשה.
– כמה התניות כאלה מערכת מודרנית יודעת לקבל?
“עקרונית – אין סוף. זה עובד על ברקוד המכיל את כל המידע הרלוונטי, אז כל הגדרה שתתן תוכל להיענות. אבל זה דורש היערכות בהתאם, כי אם נגיד רוצים לנתב חבילה לפי משקל יש צורך במשקל אונליין שיתחבר למחשב וישדר לתחנה הבאה אם החבילה ממשיכה או עוצרת. האפשרויות כמעט ולא מוגבלות וכשכל זה עובד על אוטומט, תפוקות הייצור של המחסן גדלות. אתה ניגש לפס האוטומטי עם מסוע שמשנע לך 100 חבילות בדקה ומשדרג אותו ל-500 יחידות בדקה. וכמובן שברגע שאלה הסטנדרטים אנחנו מדברים על החזרי השקעה (ROI) מאוד מהירים”.
תכנון פס שינוע וניתוב: מערכת חדשה או שדרוג של הקו הקיים?
אחד הגורמים שעוצרים רבים מבעלי המחסנים מלשדרג את פס השינוע המיושן שלהם הוא החשש מהשקעה גדולה שתשבית את המערכת כולה לזמן ארוך ותהפוך את החזר העלויות למשימה בלתי אפשרית. תכנון פס אוטומטי חדש שיענה באופן מותאם לכל דרישות הארגון ישפר באופן אקספוננציאלי את כל תהליך הייצור במפעל, אבל בהקשר הזה, חשוב לדעת, ניתן להצטרף למהפכה הדיגיטלית גם בלי להפוך את כל פס הייצור. ישנם פתרונות חדשניים שיהפכו את כל נושא השדרוג לעניין טכני פשוט וקל – והפתרון המוביל בשוק העולמי, של חברת Flowsort ההולנדית, מגיע עכשיו גם לארץ.
“הם עשו דבר גאוני ופיתחו יחידות מיוחדות הניתנים להשתלה בפסי הייצור והשינוע הקיימים, ברוחב שמשתלב בכל מסוע בשוק, הן במחסנים לוגיסטיים והן בקווי ייצור”, מדגיש כהן.
– זאת אומרת שלא צריך להחליף את כל פס השינוע הישן כדי לשדרג את המסוע ולעבור לאוטומציה?
“בדיוק. אפשר לשפר את יעילות קווי המסועים ולהעלות את יכולות האוטומציה והניתוב של הסחורה בכמה דרגות תוך שימוש בקווים שכבר קיימים אצלך במחסן. צריך רק להשתיל על קו הייצור הקיים את היחידות שמחוברות למערכת הממוחשבת”.
המערכת הזו משמשת באירופה גופי ענק כמו Amazon ושירות הדואר הגרמני, אבל כהן משוכנע ששימוש מושכל ביחידות האוטומטיות של Flowsort יוכל לשדרג אפילו מחסנים קטנים בעלי פסים מיושנים ולצרף אותם למהפכה התעשייתית הרביעית: “באותה מידה שלא נדרשת החלפת פס ייצור, לא צריך להחליף גם מערכות מחשוב. הפיקוד על המערכת הזו מסתנכרן עם כל סוגי התקשורת הקיימים. לא צריך בקרים מיוחדים, לא צריך לרכוש את זה כקיט עם שלל תוכנות שכולאות אותך במערך ממוחשב שאחרי כן לא תצא ממנו. זו מערכת פתוחה שיכולה להתחבר לכל בקר, לכל שפת תכנות ולכל פרוטוקול תקשורת קיים. זו מערכת שיכולה לתת פתרונות למחסנים לוגיסטייים ענקיים אבל בהחלט מתאימה גם למחסנים קטנים, אם הבעלים שלהם רוצים להפוך לעסק יותר רווחי ומצליח”.
לסיכום – אז כמו שוודאי הבנתם, המהפכה התעשייתית החדשה כבר מזמן סחפה אחריה את תחום הלוגיסטיקה – ואם אתם רוצים לקחת חלק במשחק, אין מנוס אלא לעבור לאוטומט. שדרוג של פסי השינוע והניתוב שלכם יכול להיעשות בצורה מהירה ופשוטה, שתבטיח גידול משמעותי בתפוקות, תפעול דיגיטלי נח וידידותי למשתמש והחזר עלויות מהיר במיוחד. ברוכים הבאים למחסני העתיד.